RSS

Joka suhteessa veljiensä kaltainen

22 Jou

vastasyntynytKun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä.” Matt.1:20.

Jeesus syntyi AU-lapsena. Hänen perheensä oli aikansa uusperhe. Häntä ehkä nimiteltiin sen takia ja ”kiusattiin koulussa”? Oletko tullut ajatelleeksi, että Jeesus joutui kärsimään tällaisia heti lapsesta asti? Kun otamme kuvaan vielä Betlehemin lasten murhan ja pakolaisuuden Egyptissä, näemme kaiken karmeuden. Ehkä sinunkin on pitänyt kirjoittaa omaan henkilöhistoriaasi luku ”vaikea lapsuus”?

Mutta näiden asioiden kautta näemme myös Kristuksen sydämen niitä kohtaan, jotka ovat sen vaikean lapsuuden läpi käyneet. Hän tuli sinulle ei-toivotulle lapselle ja äpäräksi haukutulle penskalle vertaistueksi heti kehdosta alkaen. Hän on kokenut sinun huonot lähtökohtasi ja elänyt samanlaisen osan. Hän oli joidenkin silmissä syntyperältään hämäräperäinen löytölapsi – äitinsä ”vahinko”. Hän tietää ihmisen tuskan, myös yhteiskunnan hyljeksimän lapsen tuskan. Hän on kokenut pakolaisuuden, joutunut egyptiläisten lasten keskellä kokemaan oman erilaisuutensa – hän on kokenut nahoissaan maahanmuuttajan ongelmat.

Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. Jes.53:3.

Silti voimme uskoa, että hän oli myös onnellinen lapsi, vanhempiensa rakastama, heprealaisen kulttuurin kasvatti, joka sai olla siinä yhteiskunnassa mukana hyväksyttynä jäsenenä. Hän sai oppia tuntemaan oman kansansa historian ja uskonnon. Hän sai oppia tuntemaan taivaallisen Isänsä ja onnistui toipumaan omasta orpoudestaan. Hän sai tulla tuntemaan oman poikkeuksellisen kutsumuksensa jo lapsena.

Niinpä mekin saamme löytää oman kutsumuksemme ja huomata, kuinka se yhtyy Jeesuksen askeliin. Olemme syntyperämme puolelta alhaisia tai ylhäisiä, saamme tietoisesti ohjata askeleemme rauhan tielle ja lähteä seuraamaan Herraa. Opimme tuntemaan hänen sydämensä, hänen myötätuntonsa, hänen säälinsä, hänen uhrautuvan rakkautensa, hänen kiintymyksensä meihin, kun hän uhrasi kaiken meidän tähtemme. Hän tulee meille läheiseksi, kun huomaamme, että hän on itse kokenut samoja vääryyksiä kuin mekin. Hän on kaikessa kantanut ihmisen osan.

Niinpä hänen oli tultava joka suhteessa veljiensä kaltaiseksi, jotta hänestä tulisi armahtava ja uskollinen ylipappi ja hän voisi Jumalan edessä sovittaa kansansa synnit. Hepr.2:17.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Joka suhteessa veljiensä kaltainen

Kirjoittanut : 22.12.2015 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.