RSS

Katse eteenpäin

09 Hei

ratissaEi ole mitenkään erityisen kaukana se aika, jolloin järvet ja joet olivat Suomessa pääasiallisia kulkuväyliä. Pyörälliset kulkuneuvot ovat sittemmin vallanneet alaa samalla, kun tiestö on kehittynyt. Monet aiemmat kunnat syntyivät järvien ympärille ja kylien asukkaat pitivät yhteyttä kuntakeskuksiin veneillä. Kirkkovenekulttuuri on nyttemmin muuttunut harrastusluontoiseksi, mutta ennen se oli käytännön sanelema liikkumistapa.

Tämä toimikoon eräänlaisena johdantona aiheeseeni, sillä tarkoitukseni on kysyä sinulta, liikutko veneellä vai autolla. Kyseessä on kaksi erilaista elämäntapaa. Jos soudat venettä, sinulla on selkä menosuuntaan. Sinun elämäntapaasi kuuluu nostalgia ja menneiden kaivelu. Päivästä toiseen mietit, miten saisit takaisin jotakin menettämääsi, esimerkiksi uudistetuksi entiselleen jonkin rikkoutuneen ihmissuhteen. Et osaa katsella eteenpäin, odottaa uusia asioita tapahtuvaksi, uusia ihmisiä ilmestyväksi elämääsi.

Suosittelen menemistä autokouluun. Auton ratissa sinä katselet eteenpäin ja ajokoulun opettaja on vierelläsi valmiina painamaan jarrua ja valmiina vaikka tarttumaan ohjauspyöräänkin, jos suunta on liikaa ojaa kohti. Tässä on kuva siitä, että sinä suuntaudut tulevaisuuteen ja Jeesus on opettajasi, joka neuvoo, minne käännytään. Et elä menneitä kaihoten, vaan uskot vahvasti pääseväsi eteenpäin ja saavuttavasi kerran määränpään – pääseväsi kotiin.

Soutu voi olla kiva harrastus, mutta nostalgia on huono elämäntapa. Huomasin tämän itse, kun kyhäsin jonkinlaista elämäkertaani. Siitä ei tullut kunnollista ja jouduin lopulta nostamaan sen hyllylle. Nyt se on siis määräämättömän ajan ’työn alla’. Voisin neuvoa itseänikin: Suuntaa katseesi eteenpäin ja odota, että Herra tekee sinun elämässäsi uutta. Hän on Luoja, hän tekee koko ajan kaikenlaista uutta, myös sinun elämässäsi, jos et jää paikallesi istumaan sammutetun auton ratissa käsijarru päällä – tai veneen tuhdolle selkä menosuuntaan.

Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Jer.29:11.

Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle. Jes.43:19.

Tästä lähtien minä ilmoitan sinulle uusia asioita, tallessa pidettyjä, sellaisia, joita et tiennyt. Jes.48:6.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Katse eteenpäin

Kirjoittanut : 9.7.2016 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.