RSS

Kynnyksen alta

03 syys

virtaavaOlen jossakin todennut, että Ruutin kirja on minusta profeetallinen. Siinähän juutalainen ruhtinas Boas ottaa vaimokseen Ruutin, moabilaisen naisen ja syntyy kuninkaallinen suku. Voidaan tulkita, että siinä messias ottaa itselleen vaimon, joka on pakanasyntyinen. Tämä tapahtuu keskellä sadonkorjuuta. Uskon siis Ruutin kirjan olevan sillä tavalla monitasoinen, että se viittaa myös vahvasti lopun aikaan ja Jeesuksen toiseen tulemiseen.

On mielenkiintoista, että läheisin sukulunastaja ei voinut lunastaa Elimelekin omaisuutta, koska olisi joutunut ottamaan Ruutin vaimokseen. Boas oli seuraavana vuorossa ja hoiti sukulunastuksen kuntoon. On selvää, että tämä ensimmäinen sukulunastaja edustaa lakia. Moabilaista ei voitu lain mukaan hyväksyä seurakunnan jäseneksi. Boas ei toiminut lain tiukan tulkinnan mukaan. Hän onkin esikuva Kristuksesta. Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt… Room.8:3.

Te olitte kuolleita rikkomustenne ja ympärileikkaamattomuutenne vuoksi, mutta Jumala teki teidät eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin. Kol.2:13-14.

Hesekielin kirjassa kerrotaan, kuinka elävä vesi virtasi ”temppelin kynnyksen alta” (Hes.47:1 KR33). Uudempi käännös sanoo, että ”temppelin perustuksen alta kumpusi vettä”. Uskonelämäni alkuaikoina tunsin uskovia, jotka usein muistuttivat minua tästä: ”Elävät vedet virtaavat aina ihmisten rakentamien kynnysten ali”. Toisin sanoen siellä, missä ihmiset asettavat rimoja ja laativat sääntöjä, siellä voi Jumala yllättää rikkomalla sääntöjä. Hän jopa rikkoo omia sääntöjään! Tämä tapahtui Ruutin kohdalla, tämä tapahtui silloin, kun Daavid miehineen söi uhrileipiä ilmestysmajassa (Mark.2:26) ja tämä tapahtui esimerkiksi sapattikäskyn kohdalla, kun Jeesus ei hyväksynyt fariseusten tulkintaa siitä. Tällaista sovinnaisuuden rikkomista tapahtui usein siellä, missä Jeesus liikkui. Hän ei ollut ahtaan uskonnollisuuden eikä sääntöjen kangistama, hän eli hengen vapaudessa.

Ilman Jumalan hengen ohjausta lain rikkominen voi johtaa syntiin ja sääntöjen sivuuttaminen anarkiaan. Mutta haluan silti rohkaista sinua elämään hengen vapaudessa, Kristuksen seuraajana niin että uskosta ei tule uskontoa, vakaumuksellisuudesta ei tule lain kirjaimen orjuutta, sanan kuuliaisuudesta ei tule estettä aidolle elämälle. Katso lapsia, katso Jeesusta. Molemmat auttavat elämään terveessä uskossa niin että uskonnollisuus ei kangista. Vältä siis ”seipään nielemistä” äläkä tee oikeasta opista elämän tarkoitusta.

Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä. Joh.4:14.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Kynnyksen alta

Kirjoittanut : 3.9.2016 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.