RSS

Orjan asemasta kuningattareksi

04 Hel

Mies oli nimeltään Nabal, ja hän kuului Kalebin heimoon. Hänen vaimonsa nimi oli Abigail. Vaimo oli viisas ja kaunis, mutta mies tyly ja karkea. 1.Sam.25:3.

Muistammehan tämän kertomuksen Nabalista ja Abigailista? Siinä on hyvä tarina. Käytän tahallani sanaa ”tarina”, koska siitä on tullut niin suosittu ilmaus. Loppujen lopuksi inhoan sitä sanaa. Nimittäin kun puhumme Raamatun kertomuksista, kartamme käyttämästä sanaa ”tarina”, vaikka maailman parhaat ”tarinat” tulevatkin Raamatusta: Joosefin tarina, Gideonin elämä, Daavidin kuninkaaksi nouseminen – ja mikä vaan. Meidän on syytä pitää mielessä, jos puhumme Raamatun aiheista, että emme kerro tarinoita emmekä sepitä taruja (fiktiota), vaan puhumme todellisista asioista (faktoista – 2.Piet.1:16). Puhumme asioista, jotka luotaavat syviä totuuksia. Joskus nämä Raamatun kuvaukset ovat pelkästään historiallisia raportteja, mutta varsin usein myös profeetallisia kuvia siitä, mikä on ihmisen tai kansan kohtaloissa tyypillistä ja toistuvaa. Kun Kain murhasi Abelin, näemme ensivälähdyksen Kristuksesta. Kun Mooses nostettiin vedestä, näemme ensivälähdyksen kasteesta, kun 70 Israelin vanhinta sai hurmoksellisen kokemuksen, näemme ensivälähdyksen Pyhän Hengen kasteesta. Tätä luetteloa voisimme jatkaa pitkällekin.

Mitä siis Abigailin päätyminen Daavidin vaimoksi merkitsee? – Ainakin voidaan sanoa, että siinä on kuva Kristuksesta, joka ottaa morsiamekseen naisen (Israelin kansan), joka on ollut tylyn uskonnon orjuudessa. Jeesuksen ajan uskonoppineet, fariseukset ja ylipapit, olivat tylyjä kuin Nabal. Hänen nimensä merkitsi ”tyhmyri” ja sitähän Jeesuksen murhaajat olivat. Jos he olisivat olleet viisaita ja vanhurskaita miehiä, he eivät olisi tehneet sellaista oikeusmurhaa, jonka tekivät.

Jumala käänsi heidän tyhmyytensä ja tylyytensä kuitenkin palvelemaan omia tarkoitusperiään. Näin on tänäkin aikana. Saatamme kohdata tämän päivän nabaleita silloin tällöin, joskus seurakunnan keskellä, mutta Herra on voimallinen kääntämään heidän pahuutensa heitä itseään vastaan ja siunaukseksi niille, jotka ovat kärsineet heidän tylyistä otteistaan.

Niinpä julistan sinulle, joka olet kärsinyt Jumalan kansan keskellä kaltoinkohtelusta, pahoista sanoista, kiittämättömyydestä ja väärinymmärtämisestä, että sinä saat olla Jumalasi silmissä Abigail – morsiameksi kutsuttu, kuninkaalliseen sukuun adoptoitu, ylhäinen ja jalo, aatelinen ja korkealle arvostettu henkilö, jonka kautta Jumalan siunaus leviää laajalle joukolle. Sinä olet Jumalan armon kirkas ilmentymä ja sinä saat olla hedelmällinen ja rikas, antelias ja vieraanvarainen, kuninkaallinen lastenhoitaja Jumalan huoneessa. Sinut nostetaan halvasta asemastasi kuningattaren arvoon.

Tultuaan Karmeliin Abigailin luo Daavidin palvelijat sanoivat hänelle: ”Daavid lähetti meidät tänne noutamaan sinua hänen vaimokseen.” Silloin Abigail kumartui kasvoilleen maahan ja sanoi: ”Minä olen valmis hänen orjakseen, vaikka pesemään herrani palvelijoiden jalat!” 1.Sam.25:40-41.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Orjan asemasta kuningattareksi

Kirjoittanut : 4.2.2018 Kategoria/t: Profetia, Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.