RSS

Evankeliumi vapauttaa

01 Lok

Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta. Luuk.4:18-19.

Onko sinulla jalkapanta? Nykyään voidaan käyttää esimerkiksi vangeilla jalkapantaa, kun heidät päästetään valvottuun vapauteen. Näin tiedetään, missä he liikkuvat, sillä jalkapanta mahdollistaa gps-seurannan.

Ihmisillä voi olla erilaisia näkymättömiä jalkapantoja, kun he ovat oppineet jonkin ajattelutavan, joka rajoittaa heidän elämäänsä. He saattavat ajatella, että olen sairas loppuikäni enkä koskaan parane. He saattavat myös päätyä luulemaan, että he ovat tyhmiä eivätkä koskaan onnistu opiskelemaan itselleen tutkintoa. Huonot kokemukset ikään kuin lukitsevat heidät omaan elinpiiriinsä. He kokevat olevansa kahden kerroksen väkeä, mutta nimenomaan sitä alempaa. Joku on ehkä sulkenut itsensä sellaiseen laatikkoon, jossa hän kokee, että hän ei koskaan löydä ’sitä oikeaa’ eikä voi tulla onnelliseksi parisuhteessa. Tai siinä laatikossa on parisuhde, mutta ei lapsia.

Johonkin laatikkoon joutumisesta seuraa kokemus, että on vanki. Sorrosta seuraa kokemus, että ei ansaitse koskaan parempaa. Sokeudesta seuraa, että ei voi haaveilla valoisasta tulevaisuudesta, vaikka sokeus ehkä onkin vain side silmillä.

Niinpä evankeliumin sanoma voi olla mullistava, sillä se päästää meidät ulos laatikosta, se avaa silmiltämme siteen, se vapauttaa huonojen kokemusten jättämästä arvesta. Pessimististä tulee optimisti, vangista vapaa, masentuneesta ihmisestä jälleen unelmoiva ihminen. Passiivinen ja masentunut voi muuttua luovaksi ja innostuneeksi. Jeesus muuttaa ihmisen ajattelutapaa, kykyä katsoa itseään uusin silmin, nähdä itsensä arvokkaana ja antaa mahdollisuuden uskoa parempaan huomiseen. Jeesus ja hänen kosketuksensa aivan kuin sysää meissä liikkeelle prosessin, joka vie meitä lukkiutuneesta tilanteesta eteenpäin.

Uskoville, jotka ovat jämähtäneet lain kirjaimeen kiinni kuin jääpuikot, Jeesus tuo kevään lämmön, joka sulattaa jään ja saa vedet virtaamaan. Kannattaa siis pitää kiinni ilosanomasta ja asettaa se lain edelle. Jätetään laille se tehtävä, mikä sillä on – tuottaa synnintunto – ja juostaan Jeesuksen syliin iloitsemaan evankeliumista.

Kiittäkää iloiten Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. Kol.1:12.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Evankeliumi vapauttaa

Kirjoittanut : 1.10.2020 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.