RSS

Holvikaari ja huippukivi

17 Hel

Jeesus oli maalliselta ammatiltaan rakentaja. Ajatukset vievät puuseppään ja kirvesmieheen, mutta voidaan kysyä, oliko hän yhtä hyvin muurari ja kivirakentaja? On todennäköistä, että hän hyvin osasi holvikaaren rakentamisen. Holvikaari on yleisesti käytetty rakenne kivestä tehdyissä rakennuksissa, mutta sitä voidaan hyödyntää vaikkapa silloissa, uuneissa tai kellareissa. Meillä oli sukutilan perunakellari graniittinen linnoitus, joka oli kokonaan rakennettu holvikaariperiaatteella. Lapsena pelkäsin mennä kellariin sisään, sillä oli vaikea uskoa, että nuo raskaat kivet pysyisivät ylhäällä eivätkä putoaisi niskaan. Tosiasiassa holvin päälle oli mahdollista ajaa traktorilla.

Holvikaari rakennetaan kiilakivistä, joita ladotaan väliaikaisen telineen päälle kaaren muotoon. Holvikaaren huippukivi – tai lakikivi – on koko rakenteen tärkein elementti, sillä se lujittaa kaaren paikalleen. Huippukiven asentamisen jälkeen tukirakenteet voidaan poistaa. Holvikaari hyödyntää maan vetovoiman niin että rakenteesta tulee kantava. Se toimii siltana tai kantaa yläpuolista rakennetta, mikä se onkaan. Niinpä voimme ymmärtää Jeesuksen – kokeneen rakentajan – vertausta, kun hän puhuu näin:

Jeesus katsoi ihmisiin ja sanoi: ”Mitä sitten tarkoittaa tämä kirjoitusten kohta: – Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi [huippukivi]. Kuka ikinä tähän kiveen kaatuu, se ruhjoutuu, ja kenen päälle tämä kivi kaatuu [putoaa], sen se murskaa.” Luuk.20:17-18.

Tässä on hyvän ja onnistuneen uskonelämän rakennusohjeita. Vanhasta ja Uudesta testamentista otetaan materiaalia uskonelämän temppeliin ja niitä muotoon hiottuja kiilakiviä käytetään holvikaaren puoliskojen rakentamiseen – sulautetaan sana osaksi elämäntapaamme (Hepr.4:2). Tästä Pietari sanoo: Ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi rakennukseksi, pyhäksi papistoksi, toimittaaksenne hengellisiä uhreja, jotka ovat Jumalalle otollisia Jeesuksen Kristuksen tähden. 1.Piet.2:5. Jeesus Kristus on se lakikivi, joka lujittaa koko rakennuksen niin että siitä tulee luja ja kantava. Mutta onhan rakentaminen syytä tehdä huolellisesti ja varmistaen, että holvikivet eivät pääse liikkumaan. Jos kiilakivet luistavat pois paikaltaan, koko rakennelma voi sortua.

Paavali evästää meitä tässä ainutlaatuisessa rakennushankkeessamme: Me olemme Jumalan työtovereita, te olette Jumalan pelto ja Jumalan rakennus. Jumalalta saamani armon mukaan olen taitavan rakentajan tavoin laskenut perustuksen, jolle joku toinen rakentaa. Mutta kukin katsokoon, miten rakentaa. 1.Kor.3:9-10.

Saakoon Herra antaa meille itse kullekin armoa, että saamme oman rakennuksemme pystyyn ja osaamme jättää siinä Jeesukselle sen paikan, mikä hänelle kuuluu. Tulkoon osaksemme Jumalan armo, että rakennuksestamme tulee kantava, että se toimii siltana, on kestävä eikä koskaan luhistu.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Holvikaari ja huippukivi

Kirjoittanut : 17.2.2021 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.