RSS

Alas jalustalta

01 Lok

Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Luuk.19:2-4.

Sakkeus kuvaa ihmistä, joka on tietoinen omasta alamittaisuudestaan ja pyrkii kompensoimaan omia puutteitaan nousemalla jollekin jalustalle. Puuhun kiipeäminen kuvaa hyvin tällaista itsetehostusta, vaikka Sakkeuksen kohdalla tähän oli kunnollinen syy.

Onko sinun tuttavapiirissäsi ihmisiä, joiden kohdalla tulee toistuvasti tilanteita, että tuttavasi yrittää olla parempi kuin on ja esittää jotakin roolia, kehuskelee omilla saavutuksillaan? Minä olen tavannut sellaisia ja saatanpa joskus itsekin syyllistyä jalustalle nousemiseen. Lieneekö se niin vaarallista? Huono itsetunto ja heikko omanarvontunto saa sellaista aikaan.

On vaikea olla aito ja rehellinen oma itsensä. Se on erityisen vaikeaa niille, joilla on jokin paha huonommuuden tunne. Se voi olla kasvuolosuhteiden seurausta tai muuten vaan ympäristön lannistavaa vaikutusta. Kunpa kaikille riittäisi kannustusta ja rohkaisua erityisesti kasvuiässä. Läpi elämän on hyötyä, jos saamme rohkaisua. Uskoville tämä on tärkeää ja on hyvä oppia löytämään sitä Raamatun sanasta.

Jeesus tiesi hyvin, miten publikaanit (veronkantajat) ja etenkin publikaanien esimies olivat ihmisten hampaissa ja jatkuvien syytösten ristitulessa. Mutta ihmisten yleinen paheksunta ei ohjannut Jeesuksen suhtautumista Sakkeukseen.

Voimme olla varmoja, että Herra näkee meidät ja todellisen tilamme. Jos olemme rikkoneet tai jos emme ole rikkoneet. Hän näkee meidän omantuntomme tilan ja moraalisen taseen. Hän tietää, mitkä ovat persoonallisuutemme hyvät ja huonot puolet. Hän näkee, onko menettelymme ollut väärää vai oikeata. Hän näkee myös valmiutemme muutokseen. Jos meiltä löytyy nöyryyttä ja rehellisyyttä, hän voi ilmestyä elämäämme ja vaikuttaa tarvittavia muutoksia, kuten Sakkeuksen kohdalla kävi:

Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: ”Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.” Luuk.19:8.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Alas jalustalta

Kirjoittanut : 1.10.2021 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.